Környezetbarát megoldások

Geotermikus energia

< előző | 1 | 2 | 3 | következő >

A geotermikus energia, más néven földhő a magmából ered és a földkéreg közvetíti a felszín felé. A hő felszínre jutása az útjába akadó kőzetek jellegétől és azok vastagságától függ. A Kárpát-medence üledékes eredetű, víztározó porózus kőzetekből áll, amik jó hővezető képességűek, hazánk nemzetközi osztályzás szerint is rendesen el van halmozva geotermikus energiákkal.

Egyedi hőszivattyús fűtési módok

 A geotermikus energiák alkalmazását "háztáji" kivitelben leginkább hőszivattyúk alkalmazásával lehet megoldani, mert ezeknek az ára már elfogadható, és ezek képesek a pár fokos vízből előállítani melegvizet. A melegvíz a továbbiakban alkalmazható háztartási melegvíz céljára, épületfűtésre, medencék vízmelegítésére, stb..

A hőszivattyú előnye, hogy napsütéstől és évszakoktól függetlenül üzemkész, hátránya, hogy függ a villamos hálózattól és a fűtésdíj harmadát - negyedét a villamos művek csekkjére kell befizetni.

Kézenfekvő és alkalmazott eljárás, hogy a különböző alternatív energiákat együttesen is lehet alkalmazni, például, napkollektort és hőszivattyút. Ebben az esetben amíg a napkollektor elegendő hőt tud termelni, a hőszivattyú "takarékra" áll, majd a hőtároló tartályban letárolt melegvíz fogytával első nekifutásra "rásegít" a hőszivattyú a napkollektor által termelt hőre, majd kiváltja azt.

Talajszonda

A talajszondák - mint már nevükből talán kiderült - a Föld mélyebb rétegeibe nyúlnak le, mélységük jellemzően 30 méter és 100 méter között mozog, általában a "dupla U" típusú szondát alkalmazzák ezekben az esetekben. A szondát jó hővezető folyadékkal, például betonittal kell feltölteni.

 

Körülbelül 15 m mélység alatt a hőmérséklet állandó, az évszakok változása nem befolyásolja.

A felszínre érkező víz hőmérséklete a közvetlen fűtésre még az esetek többségében nem alkalmas, ezért hőszivattyúval kell a hőmérsékletet megemelni.

 

Forrás:
www.kekenergia.hu
Non-profit megújuló energiákat ismertetõ oldal

< előző | 1 | 2 | 3 | következő >